free tutorial

неделя, 26 май 2013 г.

баница със спанак и сирене- spinach pie -σπανακόπιτα

Здравейте!
Днес ще споделя вкусна рецепта на баница със спанак, вдъхновена от баниците на баба Велка!
Баницата е вкусна и е подходяща за семеен неделен пикник.

Продукти за тестото
400 гр бяло брашно+ за размесване
100 гр жълто/царевично брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 с.л. оцет
2-3 с.л. зехтин
200-300 мл хладка вода 

Продукти за пълнежа
500 гр спанак
4-5 с.л. царевично брашно
200 гр сирене
4-5 с.л.цедено кисело мляко
1 яйце
връзка копър/ магданоз
сол и пипер на вкус
около 60-80 мл зехтин за намазване на корите и тавата
Продуктите не са съвсем точни, защото да си призная - по принцип- слагам на око...

Приготвяне:
Пресява се брашното в дълбок съд. Прави се кладенче и вътре се добавят и останалите съставки, до получаване на меко тесто. Ако е лепкаво, добавяте още брашно, а ако не е поело цялото брашно, добавяте малко вода. Месите 10-тина минути- за да влезе въздух в тестото и да стане по-меко. Тестото се разделя на 4 топки и се оставя "да си почине" около половин час.


през това време приготвяме пълнежа:
Ако използвате замразен спанак- го оставяте да се размрази предварително и го задушавате. Ако имате пресен спанак/за предпочитане/ го нарязвате на едро и го слагате да се задуши с малко сол и много малко вода. След това изцеждате пусналия сок и вода от спанака и добавяте брашно- да стане сух спанака; разбърквате. Добавяте киселото мляко. Натрошавате сиренето и добавяте разбитото яйце. Добавяте копъра/ магданоза и други подправки- по желание. Внимавате със солта, особено ако сиренето е солено. Сместа трябва де е гъста- да не се разтича.


Разточвате или разтегляте корите- както ви е по-лесно, докато станат почти прозрачни, около 60-70 см в диаметър. Разпъвате още малко краищата на кората, ако е необходимо/ останали са по-плътни.


Има няколко начина /поне аз знам тези/, по които може да навиете кората. 
Поръсвате я с малко зехтин. Слагате от плънката в единия край и навивате на руло.
Ако използвате правоъгълна тава може да наредите едно до друго 4-те кори.


Друг начин на навиване- е във формата на плик за писмо и след това пак на руло.


Ако използвате кръгла тава навивате първото руло на охлюв в средата, в предварително намазаната с мазнина тава, като гледате да не е много плътно стегнато /както аз съм го направила /, за да се изпече по- добре. Там, където е края на рулото ще се сложи средата на следващата кора.


намазвате с малко зехтин отгоре и печете на 180 градуса около час.


за да не прегори отгоре при печенето, след като се зачерви, покрийте баницата с алуминиево фолио или хартия за печене.


Ако искате баницата да е по-мека- след като се е изпекла я изваждате, покривате с кърпа, която поръсвате леко с вода и оставяте така 10- 15 мин.


Ако предпочитате да останат по-хрупкави корите оставяте баницата да изстине, без да я покривате.
Добър апетит!

Моята баница е готова, ще заредя и термос със студен айран и сме готови за пикника ;)
Приятно прекарване на неделния ден!
Благодаря, че се отбихте!
до скоро

8 коментара:

  1. Good Afternoon Anastasia, I love spinach and cheese pie and I do enjoy making it.... but I have never used cornmeal and vinegar in the dough. I tend to use filo pastry. So I am going to enjoy using your recipe during the week. I know my husband will enjoy your recipe.
    Best Wishes to you,
    Daphne

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. hello dear Daphne!A vinegar in the recipe is olny 2 tablespoons, put it on the elasticity of crust, to not torn by deformation and corn flour is for a more crispy crust, of course you can use ready-made filo pastry for pie, the result is still good!I hope you like it and your husband too!Have a good time in the kitchen and best wishes fro me+++

      Изтриване
  2. must be very good :)

    http://lemonchicbeautyfashion.blogspot.it/

    ОтговорИзтриване
  3. This looks delicious! Can't wait to try it~ I love trying new recipes from round the world:) Lynn @ Turnips 2 Tangerines Thank you for stopping by Turnips 2 Tangerines

    ОтговорИзтриване