Здравейте!
Happy Mother's day!!!
По поръчка на Влади, ще ви покажа моята празнична питка, която е по рецепта на милата ми баба Витка и е известна в рода, а и извън него!
За да си създадете представа за големината на корите- хартията, върху която съм сложила корите е 2 дължини А4, а рулото излиза извън нея...отделно всяка кора ми ставаше по-голяма от предишната, но това не е проблем ;)
Happy Mother's day!!!
Честит празник на всички, носещи името Тома и на всички майки /празнуващи днес/!!!
По поръчка на Влади, ще ви покажа моята празнична питка, която е по рецепта на милата ми баба Витка и е известна в рода, а и извън него!
Продукти:
1 кг брашно+ още малко за доомесване/от тях съм сложила 200 гр царевично брашно/
1 кубче мая/ 50гр/
350мл хладка вода
1с.л.сол
2с.л. захар
200 гр кисело мляко
4 яйца /1 жълтък се отделя за намазване/
1/2 ч.ч. олио
80 гр масло- разтопено
кашкавал за поръсване
Приготвяне:
Разтварят се: маята, солта, захарта и малко брашно в хладката вода и се оставя да втаса 20-тина минути. Брашното се пресява в дълбок съд. Прави се "кладенче"- в средата, където се добавят яйцата, олиото, киселото мляко и сместа с маята. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си- около час. След това се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва на кора и се намазва обилно с масло. Корите се редят една върху друга и се навиват на руло. В оригинала на баба- рулото се навива на охлюв и се слага в намазана дълбока тава с малък диаметър- така питката се дуе на височина само, докато достигне около 20 см.
В моя вариант съм нарязала кората на триъгълни парчета и съм ги наредила обърнати в намазана- широка тава, така че да образуват слънце. В средата съм сложила края на рулото, от който съм направила и кръст на питката.
Отгоре се намазва с отделения жълтък, разтворен в малко олио или масло, ако ви е останало.
Пече се 10 мин. на 200 градуса и още 40- 50 минути на 160. Когато се зачерви се покрива с алуминиево фолио- да не загори. 10 мин. преди да е готова се поръсва с настърган кашкавал и се маха фолиото. Аз съм поръсила и малко сусам.
А така изглежда оригиналната питка- кошница "баба Витка", направена от мама!
Баба би се гордяла, че внучките й вървят по нейните стъпки, запазвайки традициите!
поздравявам с песен любимите ми жени: мама, леля Руми, Злати, Хриси и Вики, чрез които духа на баба е още жив!
обичам ви!
Thanks, Amy! Have a nice week!
ОтговорИзтриванеThis looks amazingly delicious and beautiful! Thanks so much for stopping by and leaving a sweet comment on my Italian Lentil Salad. I hope you will visit again soon. I am following you on Google+ and GFC now. Have a wonderful week. Blessings,
ОтговорИзтриванеNici
Thank you so much, Nici!
Изтриванеblessings+++
I hope you had a great Mother's Day! This bread looks amazing!
ОтговорИзтриванеThanks for commenting on my blog about my infinity scarf. I haven't made a tutorial yet. I may in the future...
Thanks for hosting and stoper on my blog!
Изтриванеyour skarf is cool!!!I'll wait tutorial ;)
hugs
Wow, this looks so yummy. Those bread baskets are awesome.
ОтговорИзтриванеI am your newest GFC follower.
Have a wonderful week,
Bev
@ Eclectic Red Barn
Thanks so much, Bev!
Изтриванеhave a nice weekend!
hugs