free tutorial

събота, 18 май 2013 г.

соленки- cheese straws

Здравейте!
Днес ще споделя рецепта за солени пръчки- гризини- подходящи за похапване през деня.

Съставки:

300 гр обикновено бяло брашно
200 гр царевично брашно
150 гр зимитра- кашкавалена извара- тази, която съм използвала ива зърнист вид
1/2 ч.ч. зехтин
1 ч.л. сол
малко чесън на прах
малко хладка вода- колкото е необходимо



Смесвате съставките и доливате вода- до получаване на трошливо тесто, лесно за оформяне на соленките. Ако изварата не е в зърнест вид, може да не слагате вода в тестото, то ще стане с добра консистенция от изварата. 
Друг вариант е да пропуснете изварата- също стават добре соленките, още по-хрупкави.
Може да ги направите, в каквато форма ви харесва, само да не са много дебели, за да се изпекат добре. Важно е и да са сравнително еднакви, иначе някои ще прегорят, а други ще са недопечени.


Моите пръчки са с дебелина около 1 см- прави, за да могат да се съберат в тавата от фурната- на едно печене. Няма нужда да има и много разстояние помежду им, защото няма да не надуят. 


Пекът се на 160 градуса около 20- 30 минути.


Ако са подходящо съхранени остават хрупкави дълго време.


Тази кокошка е част от декора, затова намери място тук ;)


Приятно изкарване на почивните дни /за който са почивни/.
Благодаря, че се отбихте!

6 коментара: