free tutorial

събота, 11 май 2013 г.

пухкаво тесто за пица и мекици- my Pizza and Mekici

Здравейте!!!
Ще споделя с вас моята рецепта за пица, като предложение за семейната вечеря в събота вечер и продължение- лесна закуска за неделя сутрин- Мекици!
Пицата е любима на всички, затова и аз съм правила в най- различни варианти на тесто и плънка. Разбира се не всеки път тестото се получава... да не кажем повечето пъти...
Този път /по погрешка- нямах кисело мляко, което слагам по принцип/ се получи супер, затова и ще споделя рецептата с вас!

Продукти за тестото:
за 4 порции пица  и 6 мекици

300 гр бяло брашно
100 гр царевично брашно
300 гр пълнозърнесто брашно от готова смес за хляб/ има си мая вътре/
1 яйце
350 мл хладка вода
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с.л. зехтин

Продукти за плънката:

100 гр пуешки пушен салам на тънки кръгчета
150гр кашкавал или моцарела- настърган
200 гр гъби- обелени и нарязани на филийки
1/2 зелена чушка- на ивици
1/2 червена чушка- на ивици
доматено пюре от консерва- колкото да покрие тестото на тънък слой
сол и подправки- по желание

Приготвяне:

Разтваряме маята, малко от брашното, солта и захарта в хладката вода и оставяме да втаса/20-30 мин./. Пресяваме и смесваме различните видове брашно. Прибавяме яйцето, зехтина и втасалата смес. Замесваме тесто. Ако е необходимо добавяме още вода ако не е поело брашното или още брашно ако е лепкаво тестото. Отделяме 1/4- 1/3 от тестото за мекици- в зависимост колко голяма искате да е пицата- слагате го в плик в хладилника. Останалото тесто оставяте да втаса около половин час, през това време ще приготвите продуктите за плънката. Щом удвои обема си разточвате тестото/формата е в зависимост от тавата, в която ще печете/ на кора с дебелина около 1 см. Слагате кората в намазана със зехтин тава. Намазвате с доматен сос и посолявате/ако соса киселее поръсвате и захар/. Нареждате кръгчетата салам, отгоре нарендосаната на едро моцарела, чушките и гъбите. Поръсвате чубрица или риган или каквато подправка харесвате. Печете на 160- 180 градуса около 40 минути. 
Чаша червено вино и добра компания= чудесен завършек на съботната вечер!






Сега ще ви покажа какво направих със заделената 1/3 от тестото, на следващия ден- мекици!
Извадих го от хладилника и го оставих половин час на стайна температура. Направих от него 6 топчета и ги оставих още малко. Разтеглих ги на около 15 см/1 см дебелина и ги изпържих в гореща мазнина.


при пърженето се надуват до 4 см


Поръсвате ги с пудра захар и канела и... можете да изненадате любимия със закуска в леглото ;)




Приятно изкарване на уикенда!




5 коментара:

  1. A moje li edna recepta za pitka; moite vse stavat ili suhi ili tvardi?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може разбира се!Утре е я пусна питката ;)

      Изтриване
  2. Ти си уникална! Само ме изкушаваш с тези вкусотийки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. eee жалко, че не сме по-близо
      да си ходим и на гости ;)

      Изтриване
  3. Looks yummy!! Thank you for participating at SHOW-licious Craft Showcase!!

    Marti
    http://sew-licious.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване