Рулцата направих по рецепта на Дими от http://dimitranas.blogspot.gr/2011/02/blog-post_24.html /с малки изменения в пълнежа/, но пак станаха страхотни! По принцип съчетанието на ябълки, орехи и канела ми любимо и го използвам често. Така попаднах и на тази рецепта ;)
продукти за тестото:
500 гр брашно / от които 200 гр пълнозърнесто- готова смес за хляб с мая/
1 пакетче суха мая
250 мл прясно мляко
100+ 25 гр/за намазване/ масло
настъргана кора от лимон
В пресятото брашно се добавят: кората от лимон, маята, топлото мляко и разтопеното масло. Замесва се тесто и се оставя покрито да втаса, докато удвои обема си- около 40 минути.
пълнеж:
3 ябълки- настъргани
сока от 1 лимон
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. карамфил
4 с.л. захар
50 гр орехи /толкова имах :/
50 гр овесени трици- запълниха липсата на орехи
100 гр стафиди
150 гр сладко от портокалови корички/ кандирани такива- в моя случай сладкото е от домашни портокали- мое производство и е малко бетонено... но пък на вкус и аромат е супер!
Настърганите ябълки се поливат със сока от лимон- така не потъмняват. Смесват се сухите подправки с ядките, триците и стафидите. Смесват се двете смеси.
Тестото е удвоило размера си и се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 5мм.
За да се сместят на 2 пъти ги посгъстих в тавата и се слепнаха при печенето, уплаших се да не се разпаднат докато ги разделям, но нищо им нямаше ;) Излязаха повече от колкото очаквах около 40, но се справяме успешно с количеството, добре се котират!!!
продукти за тестото:
500 гр брашно / от които 200 гр пълнозърнесто- готова смес за хляб с мая/
1 пакетче суха мая
250 мл прясно мляко
100+ 25 гр/за намазване/ масло
настъргана кора от лимон
В пресятото брашно се добавят: кората от лимон, маята, топлото мляко и разтопеното масло. Замесва се тесто и се оставя покрито да втаса, докато удвои обема си- около 40 минути.
пълнеж:
3 ябълки- настъргани
сока от 1 лимон
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. карамфил
4 с.л. захар
50 гр орехи /толкова имах :/
50 гр овесени трици- запълниха липсата на орехи
100 гр стафиди
150 гр сладко от портокалови корички/ кандирани такива- в моя случай сладкото е от домашни портокали- мое производство и е малко бетонено... но пък на вкус и аромат е супер!
Настърганите ябълки се поливат със сока от лимон- така не потъмняват. Смесват се сухите подправки с ядките, триците и стафидите. Смесват се двете смеси.
Тестото е удвоило размера си и се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 5мм.
Намазва се с останалото масло и се разстила плънката.
Кората се навива на руло
Рулото се нарязва на шайби с дебелина около 2 см.
Рулцата се нареждат върху хартия за печене, пекът се на 180-200 градуса до златисто.
Ето го и готовия резултат, чудесно допълнение към следобедното кафенце!
За да се сместят на 2 пъти ги посгъстих в тавата и се слепнаха при печенето, уплаших се да не се разпаднат докато ги разделям, но нищо им нямаше ;) Излязаха повече от колкото очаквах около 40, но се справяме успешно с количеството, добре се котират!!!
Приятен следобед!
Няма коментари:
Публикуване на коментар