free tutorial

неделя, 27 октомври 2013 г.

гювечета - gyuvech

Здравейте!!!
Решихте ли какво ще готвите днес?
Предлагам ви едно лесно решение, ако ресурсите са ви малко или ви е останало от всичко по малко/ като на мен в случая/.
В България малките гювечета са популярни повече, от колкото в Гърция, където по принцип готвенето на определен брой порции не се практикува често. Тук всичко е по много. Странно ме гледат местните домакини когато си купувам 2 лимона или 3 патладжана...
Но въпреки, че купувам по малко се случва да ми останат зеленчуци от различни видове. Тази рецепта е за такива случаи!

Моите гювечета:

продукти /за 3-4 порции/:

1 средна глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 картоф
1 морков
1 малка тиквичка
1/2 червена чушка
шепа зеленчуков микс- по желание
200 гр домати /1/2 консерва/
сол, черен и червен пипер, малко захар, магданоз
малко олио/ зехтин
3 парчета селска наденица
3 яйца



приготвяне:

Обелвате и нарязвате лука и чесъна на ситно.  Обелвате моркова, картофа, тиквичката и ги нарязвате на кубчета около 1 см. Нарязвате и чушката. В дълбок тиган  сипвате малко вода и 1-2 с.л. олио и задушавате за няколко минути всички зеленчуци. Добавяте доматите, посолявате и слагате около 1/2 чаена лъжичка захар/да не киселеят доматите/. Оставяте на слаб огън за около 3-4 мин. Добавяте подправки и разпределяте сместа в гювечетата, така че да има 2-3 см до горния ръб, поръсвате с магданоз. Загрявате фурната на 250 градуса.
Нарязвате във всяко гювече по 1 наденица, захлупвате гювечетата и ги слагате във фурната за около 15 мин/ колкото да пусне "сок" наденицата/. Изваждате ги и внимателно/ да не се спука жълтъка/ чупите по едно яйце във всяко гювече. Захлупвате ги и ги връщате във фурната за около 10 мин. Чудесно вървят с червено сухо вино ;)


ммммм
Усетихте ли аромата?
Приятно изкарване на неделния ден!!!
всичко добро от мен


6 коментара:

  1. Чудесно решение, особено когато в хладилника са останали различни продукти в малки количества. Това е едно от любимите ми ястия!
    Добър апетит!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила!любима е и на мен, но и на Алекс, което го прави по-специално!:)

      Изтриване
  2. It sounds like the perfect dish for a cool day, and we're getting those more and more now. Thank you for linking to Super Sunday Sync.

    ОтговорИзтриване