Рецептата я видях в блога на невероятната Йоли, като направих малки изменения в съставките и формата...
За да направите рецептата ща са ви необходими:
за тестото:
700 г брашно- от които 200 г царевично, +екстра за омесмане
25г масло течно + около 25г зехтин
2 яйца
1 пакетче суха мая
250 мл прясно мляко
4 с.л. кисело мляко 10%
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
за плънката:
4 глави лук
25 г масло
200 г сирене
сол на вкус
риган, чубрица, жълтък за намазване
Приготвяне:
Стопява се маслото, загрява се млякото и се добавят останалите съставки в пресятото брашно. Замесва се тесто и се оставя покрито да втаса за около час- да удвои обема си.
През това време се задушава лука с малко вода и сол, като омекне се добавя маслото.
Тестото се разточва на правоъгълна кора, с дебелина около 4-5 мм. Наръсват се равномерно лука, натрошеното сирене и ригана. Кората се навива на руло и се разрязва по дължина до средата и се усуква. Стана доста голяма кората, нямаше как да стане като венеца на Йоли, за това ми хрумна друга идея- оформих го като змия. Оформих очи и езиче от крайчето на кората, където нямаше плънка и ги сложих върху "главата". намазах с жълтък, разреден в малко олио и поръсих с чубрица.
Благодарности на Йоли за страхотната рецепта!
http://yoli-www.blogspot.gr/2008/09/blog-post_4711.html
лека вечер с пожелания за вкусни приключения...
За да направите рецептата ща са ви необходими:
за тестото:
700 г брашно- от които 200 г царевично, +екстра за омесмане
25г масло течно + около 25г зехтин
2 яйца
1 пакетче суха мая
250 мл прясно мляко
4 с.л. кисело мляко 10%
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
за плънката:
4 глави лук
25 г масло
200 г сирене
сол на вкус
риган, чубрица, жълтък за намазване
Приготвяне:
Стопява се маслото, загрява се млякото и се добавят останалите съставки в пресятото брашно. Замесва се тесто и се оставя покрито да втаса за около час- да удвои обема си.
През това време се задушава лука с малко вода и сол, като омекне се добавя маслото.
Тестото се разточва на правоъгълна кора, с дебелина около 4-5 мм. Наръсват се равномерно лука, натрошеното сирене и ригана. Кората се навива на руло и се разрязва по дължина до средата и се усуква. Стана доста голяма кората, нямаше как да стане като венеца на Йоли, за това ми хрумна друга идея- оформих го като змия. Оформих очи и езиче от крайчето на кората, където нямаше плънка и ги сложих върху "главата". намазах с жълтък, разреден в малко олио и поръсих с чубрица.
пече се около час на 180 градуса
изненадах приятно днес малкото ми момченце
Благодарности на Йоли за страхотната рецепта!
http://yoli-www.blogspot.gr/2008/09/blog-post_4711.html
лека вечер с пожелания за вкусни приключения...
Изглежда много вкусно. Адмирации за майстора!
ОтговорИзтриванеЦелувки!!!
благодаря, пиленце!целувки
ОтговорИзтриванеYou are very creative, congratulations for your blog, is amazing. Kisses from Spain.
ОтговорИзтриванеhttp://redecoratelg.blogspot.com.es/
Thank ou very much, Maria!besos
ОтговорИзтриване