free tutorial

четвъртък, 14 март 2013 г.

2 рецепти с овесени ядки

Нещо сладко, бързо и не дотам калорично за делничния следобед!
много ми харесват бисквити с овесени ядки, затова и няколко пъти съм пробвала различни рецепти от нета. Не че не са се получавали, но мисля, че този път улучих пропорцията, която най-много ми допада! Тоест резултата е най- сполучлив според моя вкус.
По принцип трябваше да измисля нещо да отнесе детето утре в училище, че ще правят парти. Повечето деца нося банички, чипс и различни нездравословни неща. За това реших аз да направя бонбони с овесени ядки, които ще се харесат със сигурност на децата.

рецепта №1- бонбони с овесени ядки, без печене- доза за 36 броя
продукти:
1 пакет чаени бисквити-225гр.
1 чаша овесени ядки
1 с. лъжица какао
1 пакет шоколадова глазура на гранули- 100гр.
 100 гр масло
6-7с.л. прясно мляко
1/2 чаша кокосови стърготини
 30-тина стафиди с шоколад
кора от портокал
приготвяне:

Смелят се бисквитите и овесените ядки в блендер, добавя се какаото.Отделя се 4-5 супени лъжици от сместа и 1 лъжица кокос за овалване на сладките. Останалата част от кокосовите стърготини и кората от портокал се прибавя към сухите съставки. Разтапят се шоколада и маслото в микровълнова фурна и се прибавят към сухата смес. добавя се и млякото. Разбърква се, до получаване на смес на едри трохи. Загребва се с лъжица от сместа  слага се стафидка в средата и се оформя бонбонче,по-малко от орех, което се овалва в предварително заделената смес. Престояват в хладилник час-два и са готови!

рецепта №2- сладки с овесени ядки- доза за около 40 броя-5см
продукти:
1,5 ч.чаши овесени ядки
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. кокосови стърготини
1ч.л. канела
0.5 ч.л. карамфил-според вкуса
1 ч.ч. стафиди
1 настъргана ябълка
сока и кората на 1 портокал
4-5 с.л. мед
100 гр масло
2 яйца
0.5 ч.ч. орехови ядки-за украса
приготвяне:
Смесват се в голяма купа сухите съставки. Прибавя се настърганата ябълка сока и кората от портокал  и се разбърква. Меда и маслото се разтопяват и се прибавят в купата. Разбиват се яйцата и се сипват в купата. От сместа се гребва с лъжичка и с помощта на друга се слагат върху хартия за печене сладките, с големина на орех. Бодва се по орехче в средата и се пекат на 200 градуса около 20 минути на средна скара до готовност. На мен ми свърши хартията, затова втората партида я пекох върху алуминиево фолио...Резултата е....нямам думи! Жалко че няма опция да споделя аромата...
така изглеждат преди да се изпекат:
 а така изпечени...
 нахапани-
всичко най-добро от мен и повече сладки мигове...


4 коментара:

  1. Уау!!! Колко много вкусотии! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. мерси,мило!направих доста, да ти пратя една чинийка... по море

    ОтговорИзтриване
  3. Ехааа....ммм,колко вкусно изглежда всичко!:))) Ще се пробва:) Благодаря за споделеното:)ххх

    ОтговорИзтриване