free tutorial

четвъртък, 8 май 2014 г.

Пицарта- Pizza + Tart = Pizzart


Здравейте!
Днес ще ви покажа една моя измислица... нещо средно между пица и тарта, защото е с тесто за пица и заливка на тарта. Мога да го нарека...пицарта... добре звучи, а и ми харесва , че има "арт" в името ;)
Идеята ми хрумна, докато се чудех как да оползотворя останалото ми тесто, но и да включа аспержи, които не бях готвила досега. Видях чудна рецепта в нета за тарта с аспержи, но коренно измених рецептата, рискувайки да се обрека на провал...но в крайна сметка се получи страхотно произведението ми, за това ще го споделя и с вас:

Пицарта...

Необходимо ви е:

тесто за пица-около 500 гр./ може да ползвате това/
зехтин за намазване на тавата
аспержи- 250гр- начупени
200гр- замразени зеленчуци
20 гр масло-за задушаване на зеленчуците
100 гр. салам- на кубчета/ може бекон или шунка/
120 гр. натрошено сирене
1 тиквичка и 1 морков-обелени и нарязани на тънки лентички
1 картоф- също на лентички

за заливката/ бешамел:
2 яйца
200 мл прясно мляко
2 пълни супени лъжици брашно
2 пълни лъжици масло
100 гр настърган кашкавал
сол, пипер, може копър и магданоз...по избор


Приготвяне:
Намазвате със зехтин тава с диаметър 36см/ може да ползвате и дълбоката тава от печката/.
Разточвате тестото, като за пица и го разстилате в тавата, така че да образува стеничка. Слагате нарязания салам и натрошено сирене. Оставяте настрана, да се надуе тестото.
Задушавате леко замразените зеленчуци и нарендосаните на ленти такива в масло и малко подсолена вода за около 3-5 мин-преди да са напълно готови ги махате от котлона и изцеждате излишната вода. В друг съд задушавате аспержите за 10-тина минути и ги слагате при останалите зеленчуци, да се охладят.


Слагате го както е /на горната снимка/ във фурната, загрята на 180 градуса за 10тина минути- по средата.
Зеленчуците се оставят настрана:


През това време правим заливката- разтапяме маслото и добавяме брашното, да се смесят. Добавяме постепенно млякото, като бъркаме непрекъснато, да не се образуват бучки. Разбиваме яйцата и ги прибавяме бавно, на тънка струйка към останалата смес. Посоляваме и слагаме подправки по желание. Бъркаме, докато на се сгъсти малко.


Изваждаме "Пицартата" от фурната и разпределяме поизстиналите зеленчуци.


Заливаме с бешамела и поръсваме с настъргания кашкавал. Не се притеснявайте ако нивото на течността е по- високо от това на тестото в някой край/както се получи при мен/.


Слагате го да се допече на горна скара и горен реотан за още 10 тина минути- докато се стегне и зачерви отгоре.


та-да...


стана страхотно, а и е добро и охладено, чудесно е за пикник 


а ето и местинцето, което избрахме ние:


много ми харесаха аспержите, ако имате опит с тях, пратете ми своите рецепти!
благодаря, че се отбихте!
до скоро



14 коментара:

  1. Hi Anastasia! Thank you for your sweet comment !!! Where are you from? Russia??? Your food pictures look SO yummy! :)
    xo, Iris
    www.thecoloredmarriedlife.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks so much,Iris!
      I'm from Bulgaria,but live in Greece.
      hugs

      Изтриване
  2. So all looks delicious! thanks for the recipe, be sure to try :) I love asparagus, but more often in our family eat Korean asparagus salad :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks,Eugenia!For my asparagus was something new in my menu- is so healty,but and yummy too!
      If you have some recipe send me link,to try it!
      hugs

      Изтриване
    2. Обычно мы берём уже готовый в магазине, но также у нас продаются пакетики со специями, получается берется спаржа или папаротник (так мы его называем, я как-нибудь фото сделаю) и маринуется этими специями - получается "корейская" закуска :)

      Изтриване
    3. огромное спасибо дорогая , Евгения за идею, я люблю пробовать новые рецепты
      всего хорошего!!!

      Изтриване
  3. This looks delicious! Have to try it!!!
    Linda
    mysewwhatblog.blogspsot.com

    ОтговорИзтриване