Здравейте!
Ще ви дам идея за занимавка в свободното време през уикенда ;)
Рецептата я видях в блога на Йоана и ми допадна. Толкова ми хареса първия път, като я направих, че опитах втори път, но по различен начин. Истината е, че когато става въпрос за торта или сладкиш, почти никога не правя една и съща рецепта... така всяко мое творение в кухнята е малко или много уникално... както и останалите ми произведения.
Рецептата е в два варианта, защото промених не само плодовете, но и част от останалите съставки. Ще ви покажа и двата варианта, избора е ваш! Аз още не мога да реша кой ми харесва повече...
Съставки:
Вариант 1- със сливи и круши:
250 гр. брашно
1.5 ч.л. бакпулвер
200 гр. гъсто кисело мляко
50- 60 гр. кокосови стърготини
150 гр. масло
150 гр захар
2 яйца
плодова есенция/ ванилия
300 гр/3 малки/ круши на кубчета
2 големи сливи на полумесеци
30гр кокосови стърготини
малко сок от лимон
за поръсване:
30 гр кокосови стърготини
30гр захар
Вариант 2- с ябълки :
200 гр брашно
50 гр фини овесени трици
1 ч.л. бакпулвер
200 гр кисело мляко
1 ч.л. сода /смесена с киселото мляко/
150гр масло
160 гр захар
2 яйца
3 големи ябълки
1 ч.л. канела, 0.5 ч.л. карамфил
малко ром
40 гр смлени орехи- с половината поръсих ябълките/
малко сок от лимон
за поръсване:
40 гр сллени орехи
40 гр кафява захар
"за разкош":
2 разбити белтъка
4 с.л. захар и няколко капки лимон
Приготвяне:
Използвах тава с диаметър 24 см. Намазана с масло и поръсена с брашно. Плодовете /крушите или ябълките/ се обелват и нарязват и поръсват с малко лимон, да не покафенеят. В купа се смесват жълтъците, захарта и маслото- леко размекнато в микровълновата. Добавя се киселото мляко /за 2-ри вариант със содата/ и рома/есенцията. В друга купа се смесват сухите съставки: брашното, бакпулвера, овеса, кокоса / орехите и подправките. Изсипват се постепенно към течната смес. разбиват се белтъците с няколко капки лимон и се прибавят към сместа, която е доста гъста. Половината от получената смес си разстила в тавичката /помага натопена в топла вода лъжица/.
Отгоре се нареждат плодовете:
сливи и круши за Вариант 1
Отгоре се покриват с останалата част от тестото, като се заглажда.
малко е неравномерно, но при печенето изпълва тавата
вариант 1: Поръсва се с кокос и захар :
Пече се 45 мин. до 1 час в загрята на 180 градуса фурна.
Оставя се да изстине 10-тина минути преди да се разреже.
А това е Вариант 2 с подредените ябълки:
Поръсих ги с част от орехите за тестото
готово за печене:
След като е готов сладкиша го залях със сместа "за разкош" и го допекох още 10-тина минути на грил, докато се запекът белтъците.
Не се страхувайте да импровизирате в кухнята! добавяте ли любов към творенията си, винаги се получава ;)
Желая ви чудесно изкарване на съботата и неделята споделени с любимите хора и малко сладост... за разкош!
благодаря, че се отбихте!
Ils doivent aussi bon l'un que l'autre !
ОтговорИзтриванеBon weekend gourmand !
Anna
Merci beaucoup!
ОтговорИзтриванеBon weekend, Anna!
both look yummy!! found on craft along!
ОтговорИзтриванеThak you!
ИзтриванеYour cake looks like delicious, I love fruit cakes.
ОтговорИзтриванеThank you for your visits and always sweet comments on my blog :) !
Have a fabulous weekend!
Hugs from Portugal,
Ana Love Craft
www.lovecraft2012.blogspot.com
Thank you so much too, dear Anna!
ИзтриванеWish you all the best!
hugs
Ах, какая вкуснятина!! пальчики оближешь)) Красота) Спасибо за рецептик))
ОтговорИзтриванебольшое спасибо, дорогая!
ИзтриванеЯ желаю вам великий день и все лучшее
объятий
Looks delicious! Thank you for the recipes!
ОтговорИзтриванеThank ou too,Oksana!
ИзтриванеHave a wonderful week!
hugs
Your yummy recipe is featured at CAL this week! Thank you for sharing :)
ОтговорИзтриванеthanks so much,dear Maz!
Изтриванеhugs
Мням-мням! Спасибо за участие в проекте Рукодельное кафе! Прошу в этом посте добавить баннер и ссылку на проект.
ОтговорИзтриване