free tutorial

петък, 21 февруари 2014 г.

плодов сладкиш в 2 варианта/ fruit cake- 2 variants

Здравейте!
Ще ви дам идея за занимавка в свободното време  през уикенда ;)
Рецептата я видях в блога на Йоана и ми допадна. Толкова ми хареса първия път, като я направих, че опитах втори път, но по различен начин. Истината е, че когато става въпрос за торта или сладкиш, почти никога не правя една и съща рецепта... така всяко мое творение в кухнята е малко или много уникално... както и останалите ми произведения.
Рецептата е в два варианта, защото промених не само плодовете, но и част от останалите съставки. Ще ви покажа и двата варианта, избора е ваш! Аз още не мога да реша кой ми харесва повече...

Съставки:

Вариант 1- със сливи и круши:                                        

250 гр. брашно                                                                    
1.5 ч.л. бакпулвер                                                                
200 гр. гъсто кисело мляко                                                 
50- 60 гр. кокосови стърготини                                        
150 гр. масло                                                                        
150 гр захар                                                                           
2 яйца                                                                                     
плодова есенция/ ванилия                                                   
 300 гр/3 малки/ круши на кубчета                                       
2 големи сливи на полумесеци                                             
  30гр кокосови стърготини                                                 
  малко сок от лимон       
                                                    
за поръсване:                                                                          
30 гр кокосови стърготини                                                  
30гр захар                                                                             
                                                                                                
                                                                                    


Вариант 2- с ябълки :
200 гр брашно 
50 гр фини овесени трици
1 ч.л. бакпулвер
 200 гр кисело мляко
1 ч.л. сода /смесена с киселото мляко/
150гр масло
160 гр захар
2 яйца
 3 големи ябълки
1 ч.л. канела, 0.5 ч.л. карамфил
малко ром
40 гр смлени орехи- с половината  поръсих ябълките/
 малко сок от лимон
 за поръсване:
 40 гр сллени орехи
   40 гр кафява захар
 "за разкош": 
2 разбити белтъка 
  4 с.л. захар и няколко капки лимон

Приготвяне:

Използвах тава с диаметър 24 см. Намазана с масло и поръсена с брашно. Плодовете /крушите или ябълките/ се обелват и нарязват и поръсват с малко лимон, да не покафенеят. В купа се смесват жълтъците, захарта и маслото- леко размекнато в микровълновата. Добавя се киселото мляко /за 2-ри вариант със содата/ и рома/есенцията. В друга купа се смесват сухите съставки: брашното, бакпулвера, овеса, кокоса / орехите и подправките. Изсипват се постепенно към течната смес. разбиват се белтъците с няколко капки лимон и се прибавят към сместа, която е доста гъста. Половината от получената смес си разстила в тавичката /помага натопена в топла вода лъжица/.


Отгоре се нареждат плодовете:
сливи и круши за Вариант 1




Отгоре се покриват с останалата част от тестото, като се заглажда.
малко е неравномерно, но при печенето изпълва тавата


вариант 1: Поръсва се с кокос и захар :


Пече се 45 мин. до 1 час в загрята на 180 градуса фурна.


Оставя се да изстине 10-тина минути преди да се разреже.


А това е Вариант 2 с подредените ябълки:



Поръсих ги с част от орехите за тестото


готово за печене:


След като е готов сладкиша го залях със сместа "за разкош" и го допекох още 10-тина минути на грил, докато се запекът белтъците.
Не се страхувайте да импровизирате в кухнята! добавяте ли любов към творенията си, винаги се получава ;)


Желая ви чудесно изкарване на съботата и неделята споделени с любимите хора и малко сладост... за разкош!
благодаря, че се отбихте!


13 коментара:

  1. Ils doivent aussi bon l'un que l'autre !
    Bon weekend gourmand !
    Anna

    ОтговорИзтриване
  2. Your cake looks like delicious, I love fruit cakes.
    Thank you for your visits and always sweet comments on my blog :) !
    Have a fabulous weekend!
    Hugs from Portugal,
    Ana Love Craft
    www.lovecraft2012.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, какая вкуснятина!! пальчики оближешь)) Красота) Спасибо за рецептик))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. большое спасибо, дорогая!
      Я желаю вам великий день и все лучшее
      объятий

      Изтриване
  4. Your yummy recipe is featured at CAL this week! Thank you for sharing :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мням-мням! Спасибо за участие в проекте Рукодельное кафе! Прошу в этом посте добавить баннер и ссылку на проект.

    ОтговорИзтриване