free tutorial

понеделник, 4 февруари 2013 г.

Торта за специален повод!

На 2-2-2013 чествахме 10 години бракувани!!! Как бързо минаха...неусетно почти...
За повода направих моя вариация на известната  Медена торта!
Мисля, че се получи добре, съдейки по това, че няма вече от нея.
За да стане по-сочна тортата я приготвих предишния ден, като оставих за следващия глазурата и украсата.


Необходими продукти за тортата:

Продукти за блатовете:                                                    Продукти за крема и глазурата:
100 гр захар                                                                           200 гр меко масло
2 яйце                                                                                     400 гр кондензирано захарно мляко
60 гр меко масло                                                                    100 гр кокосови стърготини
60 гр мед                                                                                  50 мл кокосово мляко
1 ч.л. сода                                                                               1 покет- крем мус Йотис
4  ванилии                                                                               200 мл студено пр. мляко
250 гр бращно                                                                           50 гр млечен шоколад
 100гр кокосови стърготини                                                    шарени шоколадови пръчици и
                                                                                                  кокосови стърготини за украса


Начин на приготвяне:
             Маслото и меда се загряват в микровълнова фурна, докато се разтопи маслото. Прибавя се захарта и се разбърква докато се разтопи.   Разбиват се яйцата и се прибавят към сместа. Смесват се в отделна купа  сухите съставки и се прибавят към останалата смес, до получаване на твърдо тесто . Оставя се 1 час "да си почине", през това време може да се направи крема. мекото масло се разбива, докато постепенно се изсипва кондензираното мляко, добавят се кокосовите стърготини и кокосовото мляко до получаване на пухкав крем. Пожелание може да се настърже и кора от портокал.
Тестото се разделя на 6 топчета, които се разточват с малко брашно върху хартия за печене, на няколкомилиметров блат. Аз пренасях блата директно върху скарата от печката. Пекат се 4-5 мин., докато се зачервят  в предварително загряна до 200 градуса фурна. Да не ви притеснява ако формата на блата не е кръгла, тя ще се дооформи след изпичането му.

 Изпеченият блат се оформя докато е топъл и се намазва с тънък, плътен слой от крема. Изрезките не се изхвърлят. Аз сглобих от тях още един блат, преди да сложа последния- капака.
 Сега ми идва идеята, че може да си приготвите тази торта за Св.Валентин, като приготвите шаблон от картон във формата на сърце и изрежете блатовете по него.
 Глазурата се приготвя като разтворим пакета шоколадов крем- мус Йотис със студената мляко. Аз добавих към него 50гр разтопен шоколад за екстра шоколадово удоволствие..  може би затова и ми стана доста течен муса...
 Покриваме с него цялата торта с пласт около 1см. Оставяме малко за допълнителна украса.
 Поръсваме горната част с кокосови стърготини

 и украсяваме с останалия мус. Ако ми се беше получил/ достатъчно твърд/ муса можеше и да стане нормален надписа, а и от страни да има розички за борд на тортата. Идеята за надписа беше да е V+P= A но от получилото се ти трябва доста фантазия, за да разбереш първоначалния замисъл на твореца!
 За да замаскирам положението поръсих течния борд с цветни пръчици...
Може да заместите шоколадовия мус със същия с вкус на ванилия и да украсите с ягоди- особено подходящо ако формата на тортата е сърце!
 На вид може да не се представи тортата ми, но вкуса....е ненадминат!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар